ONS WERK

Bergweg

Rotterdam - Noord

EGM architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van wat in Rotterdam bekend staat als de Correct-locatie. Op de plek waar voorheen de hoofdvestiging van elektronicagigant Correct was gevestigd, zullen 83 woningen worden gerealiseerd, gericht op een divers stedelijk publiek. Kijk voor meer informatie op de project website: www.kopvannoord.com.

Markante locatie

De Correct-locatie ligt op een markante plek in de Rotterdamse wijk ‘Het Oude Noorden’ op de splitsingvan de Bergweg en de Benthuizerstraat, die de oer-Rotterdamse wijk ontsluiten. De oorspronkelijke bebouwing - een aantal diverse aan elkaar gekoppelde panden in een driehoekige vorm - wordt vervangen door een bijzonder woongebouw dat qua vorm de plattegrond van de locatie volgt. 

Visueel heeft het nieuwe woongebouw een duidelijke tweedeling. De eerste vier verdiepingen volgen de architectuur en de hoogte van de omringende bebouwing. Het donkerrode metselwerk met een klein aantal subtiele decoratieve toevoegingen in de details, de erkers en de verticale ramen zijn een directeverwijzing naar de wijk.

Het gebouw heeft drie transparante woonlagen, waarbij de bovenste twee verdiepingen samen zijn vormgeven door een terrasafscheiding van horizontale hardglazen gezeefdrukte panelen die verwijzen naar het radio verleden van de locatie. Hierdoor krijgt het transparante deel een luchtigheid ten opzichte van de meer monolietenonderbouw.


Woningen

In totaal worden er 83 woningen gerealiseerd, die qua oppervlak variëren van 50 tot 110m². Alle woningen zijn gasloos en worden aangesloten op de stadsverwarming en het dak is voorzien van 140 zonnepanelen. De grondgebonden woningen worden via een portiek ontsloten, de bovenliggende woningen via de centrale entree en het binnenhof. In het binnenhof en op het getrapte dak van het complex komen grote gemeenschappelijke op het zuiden georiënteerde tuinen, die eenvoudig vanuit alle woningen zijn te betreden. Op de kop van het woongebouw is ruimte voor een markante restauratieve voorziening.

Met de herontwikkeling van de Correct-locatie wordt opnieuw een impuls gegeven aan de wijk.

CREDITS