ONS WERK

Stadswerven

Dordrecht - Stadswerven

De OntwikkelingsCombinatie StadsWerven CV (AM, Dura Vermeer en J.P. van Eesteren) ontwikkelt een bijzondere plek in Dordrecht, Stadswerven genaamd. Inmiddels zijn al meerdere deelgebieden ontwikkeld en gerealiseerd. Ons is door AM gevraagd om het deelgebied F, een gebiedje ingesloten tussen Het Wantij, de Prins Hendrikbrug en de Biesboschhal, te ontwikkelen tot een markant woonproject.

Dordrecht, Hollands oudste stad ligt op een eiland, omsloten door rivieren. Waterbussen zorgen voor het vervoer over water waardoor Rotterdam en de andere Drechtsteden makkelijk bereikbaar zijn. Daar waar ooit de nieuwgebouwde schepen het Wantij en de Merwede in gleden, ligt nu de nieuwe wijk Stadswerven. De oude kraanbaan herinnert nog aan die tijd. De eerste pioniers hebben hun nieuwe woningen al betrokken. De ondernemers die op de Kop van Zuid als eersten de kansen van Hotel New York zagen, zijn hier nu succesvol met Villa Augustus. Kunstenaars, altijd en overal de wegbereiders, streken al neer in de Biesboschhal/ Dordtart. En wat te denken van ontwikkelingen als het Energiehuis? Ze vormen als het ware de rode loper voor wat er verder voor moois gaat gebeuren op Stadswerven.

Tussen de Prins Hendrikbrug en de Biesboschhal ligt de locatie waar ca. 120 huur- en/of koopwoningen zullen worden gerealiseerd op een overdekte parkeergarage. Tussen de beide gebouwen ligt een gemeenschappelijk plein met zicht op het water.

AM Wonen heeft ons gevraagd om de ontwikkeling te verzorgen. Het Rotterdamse architectenbureau Barcode is geselecteerd voor het ontwerp.

CREDITS